MINISTAR ŠAROVIĆ UČESTVOVAO NA SASTAKU NA VISOKOM NIVOU O OBNOVLjIVOJ ENERGIJI I NA SEDMOJ SKUPŠTINI MEĐUNARODNE AGENCIJE ZA OBNOVLjIVU ENERGIJU (IRENA) U ABU DABIJU 13.-14. JANUARA 2017.

18.1.2017.



Na poziv generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju IRENA-e Adnan Z. Amina, ministar  Šarović je učestvovao na sastanku na visokom nivou na temu: Obnovljivi izvori energije u  jugoistočnoj Evropi, koji je  održan povodom 7. sjednice skupštine Međunarodne  agencije za obnovljivu energiju IRENA-e, u Abu Dabiju 13. januara 2017. godine. 

Ministar Šarović je pored  generalnog direktora IRENA-e Adnan Z. Amina i generalni direktor za energetiku Evropske komisije Dominika Ristorija bio jedan od uvodničara na sastanku na visokom nivou.

Šefovi delegacija iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Moldavije, Rumunije i Srbije su razgovarali o  mogućnosti saradnje sa Međunarodnom agencijom za obnovljivu energiju (IRENA)  u cilju povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u regiji, gdje je IRENA  već intenzivirala svoje angažovanje  i izradila Studiju  o procjeni  obnovljivih izvora energije za region.

Ministar Šarović je istakao da „BiH želi  biti aktivni sudionik djelovanja IRENA-e u regiji, gdje očekuje snažnu podršku Evropske komisije, UNECE-a, UNDP-a....i drugih finansijskih institucija vezano za projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, posebno za projekte koji se direktno odnose na razvoj i jačanje ekonomske i svake druge saradnje zemalja članica.“

Sedma Skupštine IRENA-e otvorena je 14. januara 2017. godine. Na Skupštini  su se okupili  energetski lideri  iz više od 150 zemalja gdje su razgovarali o strateškim i programskim pravcima IRENA-e u cilju  ubrzane  primene obnovljivih izvora energije, i na taj način, postizanja  klimatskih  ciljeva, jačanja  ekonomija, i povećanja pristupa energiji i sigurnosti snabdijevanja.

Tokom prvog dana Skupštine IRENA-e održan je i ministarski Okrugli sto: put ka ekonomiji vođenoj obnovljivim izvorima energije - inovacije za narednu fazu transformacije elektroenergetskog sektora.

Više detalja na stranici: http://www.irena.org