Zamjenica ministra predstavljala Bosnu i Hercegovinu na drugoj Međunarodnoj konferenciji BIG WIN za Dinarski luk

2.12.2013

 

02. decembar 2013. godine - Budva (Crna Gora) - Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine gđa Ermina Salkičević - Dizdarević je učestvovala na drugoj Međunarodnoj konferenciji BIG WIN za Dinarski luk. Organizator ove Konferencije je Ministartsvo za održiv razvoj i turizam Crne Gore, WWF i IUCN.

Na Konferenciji prisutnim su se obratili g. Branimir Gvozdenovic, ministar za održiv razvoj i turizam Crne Gore, G. Janez Potocnik, komesar Evropske unije za okoliš, predstavnici WWF i IUCN, te visoki predstavnici zemalja regiona.

Zamjenica ministra je u svom govoru istakla: “Svjesni smo činjenice da niti jedna država u svijetu ne može sama rješavati teška i izazovna okolišna pitanja, smatramo da samo u dijalogu s drugim zemljama, regionalnim akcijama i uvezivanjem, možemo postati uspješni, efikasni i efektivni, te spremni da racionalnim korištenjem prirodnih resursa i održivim upravljanjem biodiverzitetom uspostavimo jasnu i jaku osnovu zelene ekonomije.”

Ovom prilikom je usvojena i Deklaracija o zajedničkom radu na zaštićenim područjima i očuvanju okoliša.

Glavni ciljevi Deklaracije Dinarskog luka su isticanje biološke i kulturne važnosti ekoregiona Dinarskog luka, jačanje regionalne saradnje kada je u pitanju očuvanje okoliša, jačanje angažmana EU i drugih partnera prilikom pružanja podrške vladama regiona u poboljšanju zaštite ekosistema.