Ministar Zirojević i ministar Milošević potpisali Ugovor o saradnji u veterinarskom sektoru između Vijeća ministar BiH i Vlade Crne Gore

20.4.2011

 

Danas je u Podgorici (Crna Gora) potpisan Ugovor o saradnji u veterinarskom sektoru između Vijeća ministar BiH i Vlade Crne Gore. Ugovor je u ime Vijeća ministara BiH potpisao g. Mladen Zirojević, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a u ime Vlade Crne Gore g. Tarzan Milošević, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Moram istaći, da sam, u ime BiH, u prošloj godini, isti ovakakav Sporazum potpisao sa predstavnicima nadležnog ministarstva Republike Srbije, i da sa današnjim potpisivanjem, aktivnosti koje su predmet sporazuma, dobijaju karakter „regionalnog povezivanja i važnosti. Prema tome, ova inicijativa koja nosi predznak “aktivnosti od regionalne važnosti” je današnjim svečanim bilateralnim potpisivanjem uspješno okončana“, istakao je ministar Zirojević povodom potpisivanja Ugovora.

Cilj ove inicijative i implementacije ovog Sporazuma je da se onemogući i što efikasnije kontrolira širenje zaraznih bolesti ljudi i životinja - kako na teritoriji zamalja potpisnica tako i u ukupnom regionu. Prema odredbama ovog Sporazuma bilateralni partneri – Ured za veterinarstvo BiH, te Uprava za veterinu Crne Gore, obavezuju kao nositelji aktivnosti na: kontinuiranu razmjenu informacija o veterinarsko - sanitarnim uslovima za prekogranični promet pošiljki; bilateralnu razmjenu izvještaja o statusu zaraznih bolesti životinja; kontinuirano razmjenjivanje dnevnih izvještaja o svakoj eventualnoj pojavi bolesti i zoonotičkih bolesti; prosljeđivanje propisa i stručnih publikacija iz oblasti veterinarstva; razmjenu planova za uzorkovanje i monitoring rezidua na godišnjoj osnovi, i razmjenu sojeva uzročnika zaraznih i parazitarnih bolesti u eksperimentalne i dijagnostičke svrhe kao i razmjenu dijagnostičkih sredstava.

Primjenom ovog Ugovora u narednih pet godina nastavit će se već postojeća veoma dobra saradnja veterinarskih sektora Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali se čini i značajan iskorak ka njenom unaprjeđenju, naročito u domenu: saradnje naučno-istraživačkih i nadležnih institucija; pružanja uzajamne pomoći pri realizaciji programa i projekata od obostrane važnosti; kontinuirane i efikasne saradnje veterinarskih uprava uz razmjenu stručnjaka i operativnih iskustava.

Veoma bitan aspekt koji regulira ovaj Ugovor je uspostava i kontrola brzog efikasnog i efektivnog trgovinskog prometa sigurnih roba, a sve u skladu s međunarodno priznatim standardima: Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske unije, te u skladu s principima Sanitarnog i fitosanitarnog sporazuma, kao i odrednicama regionalnih programa kao što je “Integrirano upravljanje granicama zemalja Zapadnog Balkana“.

Potpisivanjem ovog Ugovora pozitivno je okončana još jedna u nizu prioritetnih aktivnosti kojima se omogućava kontinuiran integrativni razvoj ukupnog regiona.

Prilikom posjete Crnoj Gori  ministar Zirojević se sastao i s predsjednikom Vlade Crne Gore    g. Igorom Lukšićem s kojim je razgovarao o unaprjeđenju ekonomskih odnosa dviju zemalja.