Министар Кошарац са амбасадором Ђи Пингом о могућности извоза млијека на кинеско тржиште

9.9.2020

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са амбасадором Кине у БиХ Ђи Пингом о унапређењу економских односа двију земаља.

На састанку, који је одржан у резиденцији Амбасаде Кине, констатовано је да су билатерални односи БиХ и Кине добри и пријаетљски, те да је потребно интензивирати и унаприједити спољнотрговинску сарадњу.

Фокус разговора министра Кошарца и амбасадора Ђи Пинга био је на могућности пласмана млијека и млијечних производа из БиХ на кинеско тржиште, након што је БиХ попунила упитник за извоз ових роба у Кину. Истакнуто је да кинеска страна тренутно анализира достављени упитник за извоз млијека и млијечних производа из БиХ, након чега ће услиједити процес процјене ризика, у оквиру којег ће кинески инспектори доћи у БиХ како би верификовали производне капацитете.

Министар Кошарац и амбасадор Ђи Пинг разговарали су и о извозу вина из БиХ на тржиште Кине. Министар Кошарац указао је на потребу унапређења овог процеса, како би се побољшало пословање домаћих произвођача вина у условима пандемије коронавируса. Амбасадор Ђи Пинг упутио је позив министру Кошарцу на сајам увозне хране, који ће у новембру бити одржан у Шангају, у циљу унапређења спољнотрговинске сарадње БиХ и Кине.