Министар Кошарац организовао видеоконференцију о конкретним корацима помоћи домаћим пољопривредним капацитетима

13.4.2020

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац организовао је данас видеоконференцију са министрима пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем и Федерације БиХ Шемсудином Дедићем, те представницима компанија које послују у месној индустрији.

Министар Кошарац изразио је подршку мјерама ентитетских влада и ресорних министарстава у циљу ублажавања посљедица епидемије корона вируса на домаћу пољопривреду. Министар Кошарац рекао је да је потпуно посвећен заштити домаће привреде, нагласивши да ће његова политика, као ресорног министра, ићи управо у том правцу у координацији са свим нивоима власти у БиХ.

На данашњој видеоконференцији разговарано је о проблемима у месној индустрији, с фокусом на остварене вишкове производње и могућност њиховог пласмана на тржиште. Констатовано је да је неопходно успоставити јасну и континуирану комуникацију између произвођача и прерађивача меса како би се на ефикаснији начин могли рјешавати уочени проблеми.

Закључено је да ће ресорна ентитетска министарства на темељу егзактних података о прерађивачким капацитетима у Републици Српској и Федерацији БиХ доставити спискове произвођача који остварују вишак производње, у циљу помоћи домаћим пољопривредним капацитетима.

Министар Кошарац нагласио је да ће од Канцеларије за ветеринарство БиХ затражити да у координацији са надлежним тијелима у Федерацији БиХ и Дистрикту Брчко убрза процес укидања вакцинације против класичне свињске куге. Нагласио је да је Република Српска у том погледу завршила свој дио посла. Министар Кошарац прецизирао је да ће након реализације ове мјере бити омогућен наставак извоза свињског меса у Македонију, што ће значајно олакшати посао домаћим привредним произвођачима.

У циљу помоћи домаћим пољопривредним капацитетима, министар Кошарац најавио је да ће од Канцеларије за ветеринарство БиХ затражити и да у координацији са Европском комисијом испита могућност да БиХ транзитно користи гранични прелаз Бијача како би преко луке Плоче могла извозити живу стоку на тржишта трећих земаља.

Учесници данашње видеоконференције изразили су подршку настојањима министра Кошарца да се у комуникацији и сарадњи свих нивоа власти у БиХ одговори на постојеће изазове у домаћој привреди. Истакнуто је да ће се наставити са оваквим моделом комуникације, те најављено да ће наредни састанак бити одржан за десетак дана.