10.01.2019

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rođen je 19. marta 1975. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment u Beogradu diplomirao je 2014. godine. Član je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH imenovan je 23. decembra 2019. godine.

Prvu javnu funkciju dobio je kada je imao 25 godina kao odbornik u Skupštini opštine Višegrad.

Mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske osvaja 2004. godine, a dvije godine kasnije postaje predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.

Od 2010. godine vrši istu funkciju u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući ovog doma bio je od 2013. do 2014. godine.

Na općim izborima 2014. godine osvaja direktan zastupnički mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Godine 2018. ponovo osvaja mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u kojem je obavljao funkciju predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a u ovom zakonodavnom tijelu, do imenovanja na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Za rukovodioca Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske je izabran odlukom Vlade Republike Srpske u januaru 2010. godine.

Oženjen je i otac troje djece. Živi u Istočnom Sarajevu.